• Nieuwe coronamaatregelen flinke domper voor sportverenigingen: gemiste baromzet

    STEENBERGEN – Ze hadden juist zo hun best gedaan om het allemaal goed te regelen: looproutes, douchen verboden, alle barkrukken weg en meer zitplaatsen buiten. Toch worden de sportverenigingen hard getroffen nu de kantines inmiddels op slot zijn gedraaid na de persconferentie van het kabinet van afgelopen maandag. Ook mag er de komende drie weken geen publiek meer bij de wedstrijden zijn. Hoewel de verenigingen blij zijn dat er in ieder geval mag worden gesport, is de teleurstelling groot. “We hadden deze drastische maatregelen niet verwacht”, aldus Gidion Tunders, interim-voorzitter van SC Welberg.

    De voetbalclub was er snel bij om de nieuwe regels via social media kenbaar te maken aan hun leden. “Omdat er ’s avonds weer getraind moet worden hebben we ervoor gekozen om wat we al weten direct te communiceren. Dat vullen we dan nog aan met wat we van de KNVB horen. Ik denk dat heel Nederland overvallen is door deze besmettingscijfers. Persoonlijk vind ik het een overdreven reactie om het publiek langs de lijn weg te houden bij de jeugd. Dat zijn alleen maar ouders die buiten staan en er is genoeg ruimte om afstand te houden. We hebben onlangs gezien dat het zelfs lukte bij de derby SC Welberg tegen VV Steenbergen.”

    “Valt rauw op ons dak”

    Het weren van het publiek is hooguit ongezellig en onpraktisch, maar het sluiten van de kantines heeft grote impact op de financiële situatie van verenigingen die na de lockdown toch al niet rooskleurig was. Dat beaamt ook Gijsbert Bos, voorzitter bij SC Kruisland. “Als het om drie weken gaat is het nog wel te overzien, maar ik vrees dat het langer gaat duren. We waren juist bezig het gat te dichten. We hadden het volgens de regels ingericht en het liep goed. Dan valt dit rauw op ons dak als je hoort dat de horeca wel tot 22:00 uur open mag blijven.”

    Jonge spelertjes moeten het zonder hun ouders stellen

    Volgens de nieuwe regels bij het voetbal mogen er bij thuiswedstrijden helemaal geen toeschouwers zijn en is bij uitwedstrijden één ouder toegestaan die chauffeur is. Praktisch gezien zal dat vooral bij de kleintjes als onprettig worden ervaren. “Die van 6 of 7 jaar rennen toch naar hun ouders toe als ze een bal in hun buik krijgen. Ik sluit dus niet uit dat er ouders zijn die hun kind voor de wedstrijd zullen afmelden omdat ze het niet zien zitten.”

    “Het wordt wel een hele kille en zakelijke manier om naar het voetbal te kijken”, aldus Gidion Tunders.

    Geen koffie, taart of drankjes op de tennisvereniging

    Ook de leden van andere sportverenigingen, zoals TV Steenbergen, hebben de versoberde regels ontvangen. In een brief staat dat de maatregelen helaas nodig zijn om de sociale contacten drastisch te beperken. “We realiseren ons dat dit impact heeft op het clubleven en de competitie- en toernooisfeer. Geen ontvangst met koffie, thee en taart en geen drankje na afloop. Niet alleen voor de spelers is dit jammer, maar ook voor verenigingen is dit is een zorg vanwege het verlies aan inkomsten. We zullen ons blijven inzetten om die ruimte om te sporten zo groot mogelijk te houden en de compensatiemaatregelen voor verenigingen te vergroten.”