• V.V. Steenbergen wint stadsderby van Sc Welberg

Afgelopen zaterdag stond voor de eerste elftallen van V.V. Steenbergen en Sc Welberg de 1e competitiewedstrijd voor het seizoen 2023-2024 op het programma. Gelijk stonden beide ploegen tegenover elkaar. De Steenbergse derby werd op het Sportpark aan de Seringenlaan afgewerkt. De wedstrijd stond vooral in de 1e helft bol van de strijd, ondanks dat het voetbal aan beide kanten niet top was. Steenbergen kwam kort voor rust op een 1-0 voorsprong, waarna het in de tweede helft uitliep tot 3-0 en hiermee de winst in deze Steenbergse derby naar zich toetrok.

Bij de warming up krijgt Sc Welberg een domper te verwerken. Keeper Bart Helmons blijkt toch te veel last van een schouderblessure te hebben, waardoor noodgedwongen Martijn Haegens voor Sc Welberg tussen te palen moet gaan staan.

Bij de start van de wedstrijd komt Steenbergen fel uit de startblokken zetten, waarbij de thuisploeg in de openingsfase het balbezit van Welberg mag hebben. In de eerste twintig minuten creëert Steenbergen een aantal kleine kansjes, maar grote doelpogingen blijven aan beide kanten uit.

Na 22 minuten spelen laat Welberg zich voor de eerste keer die middag dreigend voor het doel van Steenbergen keeper Joost van der Ree zien. Een voorzet van Welberg kan bij de tweede paal worden ingekopt maar de bal beland naast.

Beide ploegen laten veel strijd zien, wat het voetballen niet altijd hoogstaand maakt, en aan beide kanten is er veel onnodig balverlies.

Na iets meer dan een half uur voetballen is het Welberg speler Djerrel Bax die op rechts aan een enorme rush begint, zijn voorzet wordt in eerste instantie afgeslagen door de verdediging van de thuisploeg, maar de bal wordt opgepikt door Mohammed Dahir, die snoeihard op het doel schiet, maar zijn inzet wordt door een verdediger gekeerd.

Steenbergen komt op voorsprong

Na 38 minuten spelen komt de thuisploeg via Leonid Leonodov op 1-0 voorsprong. Na een toegekende ingooi aan Steenbergen waar aan Welberg kant twijfel bestaat over de juistheid van deze beslissing kan de thuisploeg profiteren. Leonodov komt hierdoor makkelijk in balbezit en kan het strafschopgebied binnenlopen, een miscommunicatie tussen de Welberg keeper en laatste man maakt dat Leonodov de bal met een gelukje het doel in kan werken.

Niet veel later is het aan Welberg zijde Lars Machielse die de Steenbergen keeper ver voor zijn doel ziet staan. Machielse schiet vanaf de middellijn en ziet zijn bal maar net over het doel gaan, een gewaagde inzet waarbij Steenbergen met de schrik vrijkomt.

Welberg schreeuwt kort voor rust om strafschop

Kort voor het verstrijken van de 1e helft schreeuwt alles en iedereen om een strafschop nadat Steenbergenaar een voorzet vanaf rechts met zijn arm stopt. Welberg speler Davy Krijnen stond achter hem klaar om af te drukken, maar dit wordt door aanvoerder Xander Burggraaf ongedaan gemaakt. Scheidsrechter Owen Struijk beslist echter geen strafschop toe te kennen. De arbiter uit Woudrichem floot overigens een prima wedstrijd, en liet het ook echt wedstrijd worden door zoveel mogelijk door te voetballen.

Beide ploegen gaan vrijwel direct na het strafschopmoment richting de thee met een 1-0 voorsprong in het voordeel van Steenbergen. De thuisploeg creëerde in de eerste helft de meeste kansen, maar doet daar veel te weinig mee. Welberg is vooral in de omschakeling een aantal keer gevaarlijk geweest, maar heeft het geluk niet aan zijn zijde gehad om tot scoren te komen.

Steenbergen verdubbelt score kort na rust

Bij de start van de tweede helft begint Welberg een beetje twijfelachtig, waardoor Steenbergen gelijk het initatief neemt. Vanuit de kluts verdubbelt de thuisploeg na 50 minuten voetballen via Roy van Gils de score. Een domper voor Sc Welberg dat had gehoopt in de tweede helft het Steenbergen nog moeilijk te maken. De angel lijkt hierna wat uit de wedstrijd te verdwijnen.

Steenbergen blijft het meeste balbezit houden, maar de Welberg keeper en verdediging staan een 3e doelpunt telkens in de weg.

Welberg laat zich ook aanvallend zien

Na 65 minuten is het Welberg dat zich weer eens aanvallend laat zien. Via Mats Meeusen die zich knap tot in het strafschopgebied weet te knokken, Meeusen geeft de bal hierna af maar de inzet is een prooi voor Steenbergen keeper van der Ree. De aanval van Welberg verdiende meer, maar helaas zoals wel vaker die middag zit het in de afronding niet altijd mee.

Met nog 20 minuten te voetballen krijgt Steenbergen op de rand van het strafschopgebied een vrije trap te nemen. Invalkeeper Martijn Haegens voorkomt de 3-0 door met zijn vuisten de inzet te keren.

Welberg lijkt vooral op het middenveld de slag te verliezen tijdens deze derby, Steenbergen is hier vaak effectiever en kan Welberg op het middenveld veelal de baas zijn. In de 80e minuut krijgt Welberg toch nog een goede kans. Diego Vaissaire loopt goed door na een sterk duel op het middenveld, hij geeft de bal op rechts af richting Davy Krijnen die een voorzet aflevert op Mats Meeusen, maar het schot wat volgt wordt gepareerd door de keeper.

Twee minuten later ontsnapt Welberg aan een 3-0 achterstand, na een goedlopende aanval gaat de inzet net voorlangs het doel over de achterlijn.

Steenbergen bepaalt eindstand op 3-0

Niet veel later valt dan alsnog het 3e doelpunt aan de kant van Steenbergen. Welberg speler Mohammed Dahir lijdt op het middenveld balverlies, waarna Gio van der Weegen de 3e voor Steenbergen kan binnen schieten.

Welberg snakt hierna naar het einde van de wedstrijd, de pijp lijkt langzaamaan leeg te zijn bij de ploeg van trainer Ad Straver. Welberg wist het in de eerste helft Steenbergen behoorlijk lastig te maken door vooral hard te werken, en de verdediging compact te houden. In de omschakeling wist Welberg een aantal keer behoorlijk gevaarlijk te worden, maar tot doelpunten leidde dit niet.

Steenbergen wist zijn kwaliteiten binnen de ploeg onvoldoende te benutten en was vaak slordig in de opbouw, ook in de afronding voor het doel miste het vaak scherpte, al moet ook gezegd worden dat Welberg voor iedere meter knokte om het Steenbergen zo lastig mogelijk te maken.

De drie punten blijven op het Sportpark aan de Seringenlaan, al heeft Steenbergen deze zeker niet cadeau gekregen van Sc Welberg.

Welberg speelt a.s. zaterdag thuis tegen Seolto

Voor Sc Welberg wacht in de tweede competitiewedstrijd een thuiswedstrijd. Op het eigen Sportpark ’t Zandbaantje wordt aankomende zaterdag 30 september om 15:00 uur afgetrapt tegen Seolto. Die ploeg won in de 1e spelronde met 2-0 van Smerdiek.

Artikel geschreven door: Jesse de Decker

Foto gemaakt door: Jan de Langen